Werknemers en groepsleden respecteren leiders die de doelstellingen van het team adopteren en uitstralen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat gezamenlijke sociale activiteiten niet de belangrijkste instrumenten aanreiken om een band te creëren tussen werknemers en hun leiders, zoals vaak naar voor wordt geschoven. De conclusie is volgens de wetenschappers dan ook dat vele leiders een verkeerde strategie hanteren om een betekenisvolle band met hun werknemers uit te bouwen.

“Algemeen wordt aangenomen dat sociale activiteiten voor managers de beste opportuniteit vormen om een band te smeden met de medewerkers,” zegt onderzoeksleider Nik Steffens, docent psychologie aan de University of Queensland. “Dat wordt echter door de praktijk niet bevestigd. Sommige werknemers voelen helemaal geen band met hun supervisors, terwijl anderen van een sterke persoonlijke relatie gewag maken. Die band blijkt echter weinig te maken te hebben met de tijd die gemeenschappelijk wordt doorgebracht of met een appreciatie voor de persoonlijkheid, maar wel met de perceptie dat de leider de gemeenschappelijke belangen van het team weerspiegelt en promoot.”

“Werknemers willen een leider die de waarden van het team belichaamt,” zegt professor Steffens nog. “Die gemeenschappelijke waarden vormen een basis om een betekenisvolle relatie met de leider uit te bouwen. Vele managers proberen die persoonlijke band te stimuleren door het organiseren van activiteiten naast de werkvloer, zoals een eindejaarsfeest of een bedrijfsweekend. Die activiteiten kunnen weliswaar bijzonder aangenaam zijn en persoonlijke relaties promoten, maar zijn niet noodzakelijk van aard om een groter gevoel van verbondenheid tussen managers en teamleden te genereren. Wel belangrijk is dat iedereen zich met het team identificeert en de leider zien als een promotor van die gemeenschappelijke waarden.”

“Een betekenisvolle relatie hoeft zelfs niet gepaard te gaan met een fysieke nabijheid,” benadrukken de onderzoekers. “Zelfs met het onbreken van een daadwerkelijk persoonlijk contact kan op basis van gemeenschappelijke waarden een hecht gevoel van connectie worden opgebouwd.” Er wordt nog aan toegevoegd dat de identificatie met een groep, zowel in het bedrijfsleven als in de politiek, aanleiding kan geven tot een persoonlijke connectie met een leidersfiguur. In omgekeerde zin is die band volgens de wetenschappers veel minder vanzelfsprekend. Opgemerkt wordt daarbij dat Amerikaanse democraten een grotere band bleken te voelen met hun leider Barack Obama naarmate ze meer van mening waren dat hij de waarden van hun partij uitstraalt.

Bron: express.be, 16 januari 2014