“Als je een negatief zelfbeeld hebt of als je down bent, dan is positieve zelfspraak dé oplossing. Als je voldoende positieve uitspraken over jezelf doet, dan zal je zelfbeeld en je stemming verbeteren. Doe keer op keer positieve uitspraken over jezelf… tot je het zelf gelooft.

Wie heeft dit advies nog nooit gehoord of gelezen? Als je een negatief zelfbeeld hebt of je voelt je down, heb je dit advies ongetwijfeld al meerdere keren gekregen en geprobeerd.

Wat zegt jou ervaring? Werkt positieve zelfspraak? Waarschijnlijk heb je gemerkt dat het niet werkt. De kans is groot dat je dacht dat het aan jou lag: ik doe niet hard genoeg mijn best, ik doe het verkeerd, …

Het ligt niet aan jou! Het ligt aan het advies!

Er is absoluut geen wetenschappelijke evidentie voor de wijdverspreide opvatting dat positieve zelfspraak bij mensen met een negatief zelfbeeld tot een verbetering van de stemming of het zelfbeeld zou leiden, integendeel zelfs!

Onderzoek toont aan dat mensen met een negatief zelfbeeld zich slechter voelen wanneer ze positieve uitspraken over zichzelf herhalen of wanneer ze zichzelf proberen te overtuigen dat de positieve uitspraken over zichzelf waar zijn.

Heb je een negatief zelfbeeld? Probeer het dan zelf maar eens uit. Herhaal positieve uitspraken over jezelf en kijk wat je verstand doet. Als je een negatief zelfbeeld hebt, dan is de kans heel groot dat je verstand zegt (of roept) dat de positieve gedachte niet klopt en dat het een heleboel redenen zal aanhalen om dit te staven. Wilt dat zeggen dat er aan jou verstand iets scheelt? Nee, dit wil zeggen dat je een normaal menselijk brein hebt!

Wat is het alternatief? Acceptance and Commitment Training leert je op een andere manier met de negatieve gedachten over jezelf om te gaan! ACT leert je hoe je je uit je gedachten kunt losmaken, hoe je ze kunt laten komen en gaan zonder dat je erin verstrikt geraakt of zonder dat je je erdoor laat commanderen.